Home

Afspraak

Tarieven

F.A.Q.


Hoeveel tijd laat ik best tussen mijn lessen?

Heb je een regelmatig leven en voldoende vrije tijd? Een les per week is ideaal. De formule van 30 lessen met een vast wekelijks moment is dan het meest voordelige en efficiënte leertraject.


Heb je een druk leven en wil je de lessen inplannen wanneer het uitkomt?

Dan is het flexibele traject ideaal.


Kan ik af en toe een losse les volgen zonder me te engageren voor een reeks lessen?

Ja, je volgt zo veel of zo weinig losse lessen als je zelf wil. Je kiest gewoon een vrij moment in de online agenda of je maakt telefonisch een afspraak voor een losse les.


Ik wil snel vooruit gaan. Mag ik twee lessen per week volgen?

Ja, dit is mogelijk. Mensen met ambitie leren intensiever bij wanneer ze 2 keer per week les volgen.


Moet ik thuis veel oefenen?

Of je thuis regelmatig kan oefenen hangt af van je eigen dagelijks leven. Jijzelf weet het best hoeveel tijd je kan of wil maken voor een oefensessie thuis. Tijdens je les kunnen we bespreken hoe realistisch het is om thuis veel te oefenen.

De overtuiging in Mrs. Parker School is dat een realistische doelstelling succesvol is op lange termijn. Wees ook mild voor jezelf als je door onverwachte drukte een tijdlang niet hebt geoefend. Zelfs professionele muzikanten hebben periodes dat ze worden opgeslokt door administratie, persoonlijke besognes of tegenslag.

Verwacht dus niet van jezelf dat je op jarenlange termijn steeds even regelmatig op je muziekinstrument zal spelen.

Een realistische verwachting, namelijk een intensiteit van spelen die varieert op de golven van je leven, zal er voor zorgen dat je het spelen op een positieve manier in je leven kan integreren. Muziek spelen heet niet voor niets spelen…


Moet ik een IQ test van bv. Exentra tonen om het hoogbegaafdheid traject te kunnen volgen?

Nee, een testresultaat is niet nodig in Mrs. Parker School. Niet iedere hoogbegaafde wordt getest in zijn of haar leven. Een eventueel testresultaat behoort ook tot je privacy, je hoeft deze informatie niet te delen.

Hoe regel ik de betaling voor mijn les?

Reeks van meerdere lessen

Bij inschrijving via de online agenda, kies je zelf de startdatum. Enkele minuten later ontvang je een e-mail met alle informatie voor bank-overschrijving.

Losse les

De losse les betaal je ter plaatse op het einde van de les; dit kan contant, met Payconic of bankaart.


Kan ik een factuur krijgen?

Ja, bezorg de facturatiegegevens bij je inschrijving en je ontvangt je factuur enkele werkdagen later via e-mail.


Wat breng ik mee naar de les?

Sowieso je notities van je vorige lessen.


Les akoestische gitaar: je gitaar

Les elektrische gitaar: je gitaar en een jack-jack kabel (je gebruikt de versterker van Mrs. Parker School)

Les drums: je drumstokken (je gebruikt het drumstel van Mrs. Parker School)

Les ukelele: je ukelele

Les notenleer of theorie: schrijfgerei


Krijg ik een diploma?

In Vlaanderen bestaat er geen diploma in muziek via vrijetijdsacademies, DKO  deeltijds kunstonderwijs of privélessen.

Je kan wel een getuigschrift van Mrs. Parker School aanvragen. Een getuigschrift van privéles, muziekacademie of DKO verleent geen toegang tot een job, ook niet tot een opleiding aan een conservatorium (zie wettelijke informatie op Belgium.be).

Conservatoria werken namelijk met toelatingsproeven. Eerder behaalde getuigschriften zijn er niet van toepassing.

Het gerucht dat de academies van het Deeltijds Kunstonderwijs een diploma afleveren klopt niet.

Ook aan Mrs. Parker School behaal je dus geen diploma, wel een getuigschrift.

Ik wil heel graag duolessen volgen, maar met wie?

Heb je geen vriend of vriendin die samen met jou de duoles wil volgen? Misschien staat er een kandidaat op de wachtlijst te popelen om samen met jou de duolessen te starten.


Kan ik hier basgitaar volgen?

Er worden geen instrumentlessen basgitaar georganiseerd. Theoretische lessen voor bassisten zijn er wel, dit is individuele les over de kennis van de noten op de 4 snaren en het inzicht in akkoordsymbolen. Per losse les of in een reeks van 10 of 30 lessen.Ik wil een instrument leren spelen maar ik ben al volwassen. Kan ik nog leren?

Natuurlijk! Vele volwassenen kwamen hier op de les en stonden versteld van hun eigen kunnen. We hebben er vertrouwen in dat later beginnen ook voordelen heeft: je hebt al veel meer muziek gehoord dan toen je een kind was. Het gevoel voor wat muziek is en welke muziek er zoal bestaan heeft een positieve impact op je leervoorgang. Daarom heeft starten als volwassene ook een voordeel.

Mijn kind is heel jong, kunnen we een uitzondering maken op de leeftijd van mijn kind om reeds met lessen te starten?

Kom op intakegesprek, dan bespreken we samen jullie vraag en wat er mogelijk is.

Mijn kind is heel enthousiast over de instrumentlessen en thuis speelt hij/zij niet uit zichzelf. Is dat een probleem?

Mjn ervaring na 24 jaar lesgeven is dat ongeveer 1% van de kinderen jonger dan 16 jaar zelf het initiatief neemt om thuis gitaar, drums of ukelele te spelen. Tokkelinstrumenten en slaginstrumenten hebben een grotere barrière dan bv. piano. Dit komt omdat een piano een  aanwezig meubel is waarvoor je met een simpele beweging een noot kan doen klinken. Bijna elke mens die langs een piano loopt voelt zich aangetrokken tot het aan te raken en geluidje te doen klinken. Een soort primaire beloningservaring.

Voor gitaar, ukelele of een drumstel heb je al een paar handelingen nodig. Een gitaar moet je optillen, ermee gaan zitten, je vingerzetting plaatsen en dan de snaar in beweging brengen. Ouders brengen best op een positieve maar ongedwongen manier de oefenmomentjes tot stand. Een zichtbaar plekje in de woonkamer voor het instrument kan wonderen doen.

Overschat het oefenen ook niet. Heel veel tieners of twintigers die destijds in Mrs. Parker School lessen hebben gevolgd toen zij nog kind waren, richtten later een bandje op, sommigen starten een professionele muziekopleiding of muziekcarrière. Ze kunnen dan terugvallen op hun goede instrumenttechniek en diepgaand muzikaal inzicht uit hun kindertijd.

Ik geloof dat ouders wel algemeen kunnen ondersteunen door aan te moedigen, vragen te stellen, oprechte belangstelling te tonen. Maar wanneer je als ouder er teveel een verplichting van maakt voor het kind, is de pret er af. Het risico is dan dat de leerling uiteindelijk stop.

De aanbeveling voor ouders is: ondersteun wél, maar laat de keuze grotendeels bij het kind zelf. Je zal positief verrast zijn hoeveel je kind kan leren in enkele jaren zonder extreme en overdreven oefensessies thuis.

Ik huur bij Mrs. Parker School een instrument waarover ik erg enthousiast ben en nu zou ik graag een eigen instrument kopen. Is het een goed idee om hetzelfde type/model te zoeken?

Nee, vraag zeker advies want jouw Mrs. Parker-huur-instrument is 'getuned' met verschillende kwalitatieve vervangonderdelen. Dat zie je niet meteen, maar we hebben er verbeteringen bij aangebracht t.o.v. het standaardmodel (betere bruggen en kammen, afstelling, andere hardware,...)

Ik heb binnenkort les maar het komt niet zo goed uit. Kan ik een lesdatum verplaatsen?

Ja, enkel voor de flexibele reeks individuele lessen of voor de 'losse les'.


Tot 48u vooraf is de lesplanning open voor wijzigingen.

     1. Ga naar je e-mail waarin de lesafspraak staat.

( Ben je deze e-mail verloren, klik dan bij de pagina afspraak maken op de link voor 'data van mijn lessen vergeten'. Er wordt dan automatisch een nieuwe een e-mail naar jou verstuurd met de actuele afsprakenplanning. )

     2. Klik naast de datum op het woord 'wijzigen'.

     3. Annuleer de les

     4. Kies een vervang-afspraak

Als ik vergeet naar mijn les te komen, ben ik die les dan kwijt?

Inderdaad, wie vergeet naar de les te komen kan die les niet recupereren. Maar sinds de herinnerings e-mails gebeurt het nog zelden dat een leerling zijn les vergeet.

Ik ben ziek, maar ik kan mijn les niet meer online wijzigen omdat de 48-uren termijn is verstreken.

     1. Verwittig je ziekte via e-mail of sms, het is inderdaad beter om niet te komen wanneer je ziek bent.

     2.  We plannen een nieuwe lesdatum in.

Ik ben minderjarig en zou graag de herinnering-mails op mijn eigen e-mailadres ontvangen, of ik zou mezelf willen inschrijven voor lessen. Kan dat?

Nee, voor minderjarige studenten moet het account en de inschrijving door een ouder of voogd worden aangemaakt, zodat deze het overzicht kan behouden van het aantal lessen en over de betalingen.

Ik wil muziek leren spelen en mijn muzikale droom is heel specifiek.

Leuk! In dit geval kies je voor privéles. We werken er samen aan om deze droom te verwezenlijken.


Ik heb lang op een muziekacademie gezeten en kan noten leren, maar ik merk dat ik geen inzicht heb in het geheel.

Ja, dit is een veelgehoorde vraag. Wees welkom in je privéles notenleer om de samenhang te leren zien vanuit een diepgaand inzicht en niet enkel op truukjes en automatisme.  

Ik vind in het online agenda geen enkel moment mij past. Wat nu?

Stuur een mailtje of bel even op met een oplijsting van je beschikbaarheden, misschien kunnen we een extra lesmoment aanmaken...


Ik wil graag de advanced lessen volgen, kan dat?

De lessen advanced duren 60 min.

De goedkeuring komt van Mrs. Parker School, maar wees niet verlegen ernaar te vragen. Misschien kom jij ervoor in aanmerking.


Hoeveel akkoorden heeft een ukelele?

Ongeveer 360 akkoorden, maar je zal ze nooit allemaal nodig hebben! Als je alle getransponeerde combinaties en alle zeldzame akkoorden niet meetelt, dan kan je stellen dat je met 12 akkoorden vrijwel elke pop- en bluessong of evergreen wel kan spelen. Misschien niet in de originele toonsoort, maar je mogelijkheden zijn al eindeloos.


Wat is makkelijker, gitaar of ukelele?

Ukelele is gemakkelijker te leren dan gitaar. Een ukelele heeft maar vier snaren en een gitaar zes. Wie al ukelele speelt en gitaar wil leren spelen, heeft een grote voorsprong.


google69b4a616f89ec297.html